Српски    English    Deutsch    Русский


Кључна вредност Центра „ЗА БЕБЕ“ јесте да је сваки људски живот светиња.

Услуге саветовалишта у ситуацији кризне трудноће су бесплатне уз поштовање принципа тајности и поверења. 

Молимо вас да свој долазак обавезно најавите.

Саветовалиште 
Пожаревачка 29, Врачар
Београд, Србија

064 266 9242

СТРАТЕГИЈА ОСТВАРИВАЊА ЦИЉЕВА



1. Информисање


У нашем саветовалишту можете добити информације и брошуре о полнопреносивим болестима, трудноћи, пренаталном развоју детета и последицама абортуса по репродуктивно, душевно и духовно здравље жене и њеног партнера.


2. Саветовање у ситуацији непланиране/кризне трудноће


У нашем саветовалишту можете добити бесплатан тест за трудноћу. Ако се већ налазите у ситуацији непланиране и кризне трудноће, наши саветници ће вам помоћи да добијете све потребне информације и сагледате све опције које вам стоје на располагању.


3. Постабортивно саветовање


Уколико сте већ имали искуство намерног прекида трудноће, спонтаног побачаја или ванматеричне трудноће, такође можете добити адекватну помоћ кроз индивидуално или групно саветовање. Не оклевајте, најтеже је направити први корак и потражити помоћ, без страха од осуде и уз максималну дискрецију. 

„Не пате све жене на исти начин након абортуса. Неке жене, што је невероватно, немају дуготрaјан осећај срама и кајања. Али друге проведу цели живот покушавајући да се искупе за грешку коју су направиле, кажњавајући себе, постајући емоционалне руине, имајући ноћне море, гуше своју децу љубављу да би надокнадиле прошлoст и одбијају да опросте себи.“ 

Шила Харпер


4. Саветовање у случају спонтаног побачаја и ванматеричне трудноће


„Друштвени табу“, „украдена срећа“, „неми одлазак“ само су неки од покушаја да се опише губитак детета као последица спонтаног побачаја или ванматеричне трудноће.
„Спонтани побачај“ је термин којим се описује непланирани губитак нерођеног детета до 28 недеље трудноће. Разликујемо рани спонтани побачај (пре 16. недеље трудноће) и касни спонтани побачај (од 17. до 28. недеље трудноће). Највише таквих побачаја се догађа у првом тромесечју, дакле до 12. недеље трудноће. Ако се узроци открију, најчешће се могу сачувати следеће трудноће.

Особе које се суочавају са спонтаним побачајем често пролазе фазе самоокривљивања, окривљивања медицинског особља, беса, панике, ћутљивости, па све до фаза равнодушности. Смењују се осећања збуњености и страха, нелагодности, затворености за ближње, мучнина и безвољност. Жене и њихови партнери се суочавају са разним проблемима попут негативне слике о себи („нисам смела толико да радим,“„нисам смела ићи на тај пут“, „није требало тако да се понашам према жени“, „нисам јој посветио довољно пажње“...). Мајчински и очински идентитет се доводи у питање. Окружење, као и реакција ближњих такође може имати негативан утицај. Коментари попут: „Боље да се тако завршило, дете је вероватно било болесно“, „млада си, здрава си, родићеш барем још двоје деце“, „немој се бринути, то заправо није ни била формирана беба“..., тешко да нам могу пружити утеху.

Неколико савета шта учинити у случају спонтаног побачаја

Допустити себи природан процес туговања за изгубљеним дететом. Ипак, бол и туга не би требало да постану доминантни, јер из таквог начина живљења произилазе многе озбиљне последице по међуљудске односе, као и здравствени проблеми. Потрудите се да избаците мисао о сопственој кривици: НИСТЕ КРИВИ за спонтани побачај. Велики број жена  и парова је прошао кроз исто такво искуство. То се може догодити свакоме. Немојте мучити себе стално постављајући исто питање „зашто се то догодило баш мени?“ Изузетно је важно да прођете период жаљења. Жаљење је нормална људска, нужна и корисна реакција на трагедију. Прихватите емотивне реакције свога супружника, какве год биле. Уколико је потребно, потражите помоћ саветовалишта. 


5. Организовање конференција, предавања, радионица, трибина


Тематске области: 

 • Очување репродуктивног здравља и сексуални интегритет
 • Превенција нежељених трудноћа
 • Превенција конзумирања порнографије
 • Постабортивни синдром и исцељење емоција


6. Перманентна едукација младих


Тематске области: 

 • Очување репродуктивног здравља и сексуални интегритет
 • Превенција нежељених трудноћа
 • Превенција конзумирања порнографије
 • Постабортивни синдром и исцељење емоција


7. Психотерапија



8. Промовисање родитељства и вишедетних породица



9. Помоћ вишедетним породицама, самохраним родитељима и родитељима и деци са инвалидитетом



10. Сарадња са сродним организацијама, институцијама, школама, факултетима



Постаните пријатељ удружења

Уколико вам се допадају наши циљеви, контактирајте нас.

Наш рад можете подржати на разне начине: донирањем козметике, гардеробе и опреме за бебе, волонтирањем у нашем саветовалишту или у нашим акцијама и препоруком наших услуга пријатељима.

Контакт

Саветовалиште
Пожаревачка 29, Врачар
Београд, Србија


Телефон: 064 266 9242
Е-mail: centarzabebe@gmail.com
Facebook: ZA BEBE

ВИЗИЈА



Кључна вредност Центра „ЗА БЕБЕ“ јесте да је сваки људски живот светиња. Основна сврха нашег удружења јесте подизање свести о вредности сваког људског живота у његовој најрањивијој фази, наиме пре рођења.

МИСИЈА



Mисија удружења Центар „ЗА БЕБЕ“ јесте информисање, саветовање и едукација у вези са репродуктивним здрављем и фертилитетом, трудноћом, пренаталним развојем, непланираном и нежељеном трудноћом, последицама абортуса ..

ЦИЉЕВИ



 • Очување фертилног и репродуктивног потенцијала становништа
 • Превенција репродуктивног здравља
 • Смањење броја намерних прекида трудноће код адолесценткиња