Српски    English    Deutsch    Русский


Кључна вредност Центра „ЗА БЕБЕ“ јесте да је сваки људски живот светиња.

Услуге саветовалишта у ситуацији кризне трудноће су бесплатне уз поштовање принципа тајности и поверења. 

Молимо вас да свој долазак обавезно најавите.

Саветовалиште 
Пожаревачка 29, Врачар
Београд, Србија

064 266 9242

АБОРТУС И ДЕМОГРАФСКА СЛИКА СРБИЈЕДемографска слика Србије је све суморнија. Због негативног природног прираштаја становништво Србије се сваке године смањи за 35.000 становника. Поред одлива становништва у иностранство, неки од главних разлога за такво стање јесу и све касније ступање у брак, смањен репродуктивни потенцијал становништва и неумољива статистика намерних прекида трудноће по којој се Србија налази у самом европском врху.

Посебно је алармантна ситуација у вези са трудноћама у периоду адолесценције, као и велики број поновљених аборутса, што говори да и поред постојања бројних саветовалишта за контрацепцију, репродуктивно здравље и планирање породице, као и препорука Националног водича добре клиничке праксе за безбедни прекид трудноће девојке и жене у репродуктивном периоду, али и њихови партнери и даље немају довољно информација о заштити од нежељене трудноће, као ни о последицама које абортус оставља на њихово репродуктивно и психичко здравље. 

За разлику од већине земаља где око 50% абортуса врше тинејџерке, у Србији се највећи број намерних прекида трудноће, чак 80% обавља у браку. Томе доприноси и чињеница да се абортус користи као „средство контрацепције“, те да велики број жена више пута изврши абортус, неке чак и 10 пута и више.

Абортусом је такође угрожено 3,4 и свако наредно дете у породици, пре свега због лошег материјалног стања, ванбрачна деца, као и деца из адолесцентских трудноћа. Жене које се одлуче да задрже бебу, а немају подршку партнера или породице, ризикују да се буквално нађу на улици. Матерински дом у Звечанској улици нуди могућност смештаја за мајке са бебама до годину дана старости, али су њихови капацитети ограничени.

Стога је основна стратегија Центра „ЗА БЕБЕ“ благовремена едукација, информисање и саветовање девојака и жена, али и њихових партнера и примарних породица о сексуалности као интегративном  делу личности и њеној повезаности са љубаву. У случају нежељене или непланиране трудноће, наш тим стручњака обавиће саветовање са девојкама, женама и њиховим партнерима, а где је то потребно и са члановима примарне породице и покушати да оснажи њихове духовне капацитете за један од најдивнијих и најзахтевнијих задатака - материнство. Уједно ћемо заједно развити и мрежу подршке појединаца, организација и институција за помоћ у сваком појединачном случају.

ВИЗИЈАКључна вредност Центра „ЗА БЕБЕ“ јесте да је сваки људски живот светиња. Основна сврха нашег удружења јесте подизање свести о вредности сваког људског живота у његовој најрањивијој фази, наиме пре рођења.

МИСИЈАMисија удружења Центар „ЗА БЕБЕ“ јесте информисање, саветовање и едукација у вези са репродуктивним здрављем и фертилитетом, трудноћом, пренаталним развојем, непланираном и нежељеном трудноћом, последицама абортуса ..

ЦИЉЕВИ  • Очување фертилног и репродуктивног потенцијала становништа
  • Превенција репродуктивног здравља
  • Смањење броја намерних прекида трудноће код адолесценткиња